۱۲ مرداد ۱۳۹۱، ۱۵:۰۸

گزارش/

ضرورت مناسب سازی معابر عمومی برای تسهیل تردد معلولان

ضرورت مناسب سازی معابر عمومی برای تسهیل تردد معلولان

سمنان-خبرگزاری مهر: مناسب سازی معابر عمومی جهت سهولت در رفت و آمد معلولان ضروری است و به پویایی این قشر کمک می کند.

شما برای رفتن به محل کار خود از چه وسیلۀ نقلیه ای استفاده می کنید؟ برای رفتن به دانشگاه و محل تحصیلتان چطور؟ برای رفتن به منزل اقوام و دوستان چگونه؟ به طور کلی برای انجام اُمورتان در طول روز از چه وسیله ای برای تردد استفاده می کنید؟ لابد خواهید گفت: ماشین شخصی، اتوبوس، مینی بوس، مترو، تاکسی، آژانس، دوچرخه یا پای پیاده.

من و دوستان همنوعم معلولیت جسمی و حرکتی داریم. حال تکلیف ما چیست؟ تکلیف ما که نه پای پیاده رفتن داریم نه وسایل نقلیه عمومی مناسب - در سطح شهر - برای تردد؟!

عدم مناسب سازی اماکن، کمبود امکانات مختص معلولان و مهیا نبودن بستر مناسب برای حضور آنان از قبیل وسایل نقلیه عمومی مناسب سازی شده و عدم امکان استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی برای معلولان سبب شده تا تعداد زیادی از این قشر در جامعه حضور پیدا نکنند.

سازمان بهزیستی بر مناسب سازی اماکن عمومی نظارت کند

مدیرکل بهزیستی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: براساس تبصره 3 ماده 2 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان سازمان بهزیستی کشور مجاز است برای مناسب سازی ساختمانها و اماکن دولتی و عمومی دستگاه های دولتی نظارت داشته باشد که در استان مانیز ازسال 1387 تاکنون دو بار از مراکز و اداره های مختلف بازدید شده و موارد مربوطه به آن اداره ها، نیز به استانداری و بهزیستی کشور ارسال شده است.

امیر خراسانی با بیان اینکه اجرای کلاس های آموزشی متعدد مناسب سازی ویژه مدیران و رابطین اداره های کل، چاپ بروشور و پوستر و جزوات آموزشی از مهمترین فعالیت بهزیستی استان در این زمینه بوده است گفت: خوشبختانه در سال های اخیر بهزیستی استان سمنان در زمینه آموزش و فرهنگ سازی این طرح فعالیت خوبی داشته است.

وی در ادامه از تشکیل ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی با ریاست معاون عمرانی استانداری و دبیری سازمان بهزیستی استان خبر داد.

شناسایی مکان های عمومی استان سمنان برای مناسب سازی

خراسانی از ابلاغ طرحی در سال 89 از سوی سازمان بهزیستی کشور خبر داد و اظهار داشت: با اجرای این طرح در استان سمنان تقریبا کل مکان ها ی عمومی استان برای مناسب سازی شناسایی شده که 127مورد شامل 20درصد آموزشی، 10درصدمراکز بهداشتی درمانی، 20درصد اداری، 5درصد بانکها، 5درصدپایانه های مسافربری، 20درصد مراکز رفاهی زیارتی فرهنگی، ورزشی و تفریحی و 20درصد محیط شهری به عنوان حجم نمونه انتخاب شد.


ثبت اسامی 9 هزار معلول در بانک اطلاعات جامع معلولین استان سمنان

وی با بیان اینکه تا کنون نام 9 هزار نفر معلول در بانک اطلاعات جامع معلولین استان ثبت شده گفت:  تمامی معلولان اعم از بینایی، شنوایی و ذهنی  نیاز به مناسب سازی دارند و اگر به این تعداد افراد عادی ای که گاهی دچار معلولیت ها ی موقت مثل  انواع شکستگی ها، خستگی، بارداری شده و سالمندان را نیز اضافه کنیم قشر عظیمی از جامعه نیازمند مناسب سازی هستند.

مدیرکل بهزیستی استان سمنان  از اختصاص 70 میلیون تومان جهت طرح مناسب سازی اماکن عمومی در استان سمنان خبر داد و افزود: خوشبختانه با این مبلغ تمامی ستاد شهرستان ها، ستاد استان، مجتمعات توانبخشی و تعدادی از مجتمعات روستایی مناسب سازی شده است.

وی  درادامه فعالیت های آگاه سازی مسئولان و تلاش در جهت جذب اعتبارات برای انجام  طرح مناسب سازی را از مهمترین برنامه های بهزیستی استان برای آینده نزدیک  دانست و تاکید کرد: به نظر می رسد در استان سمنان با آگاه سازی های انجام شده از این پس مشکل چندانی در ساخت و ساز های جدید نخواهیم داشت، اما مناسب سازی در اماکن قدیمی نیاز به منابع مالی خواهد داشت که امیدواریم مسئولان با توجه به آن سعی در رفع مشکل داشته باشند.

خراسانی اظهار داشت:  دسترسی افراد معلول دراستان سمنان در اماکن عمومی به میزان 31 درصد، در مکان های آموزشی به میزان هشت درصد و در محیط فیزیکی و مبلمان شهری معادل 5درصد بوده است.

در ادامه معاون توانبخشی  بهزیستی استان سمنان با بیان اینکه معلولیت افراد شامل  فردی که به طور موقت دچار نقص عضو شده یا افراد سالمند، جانبازان ، مادران باردار یا اشخاصی که به خاطر بیماریهای عضلانی یا دیسک کمر نمی توانند از فضا هایی که برای افراد عادی در نظر گرفته شده استفاده کنند است گفت: برای برای مناسب سازی وساخت وساز ها نباید تنها آمار افراد معلول را مد نظر قرار داد.

محمود منطقی اجرای طرح مناسب سازی اماکن را برای معلولان ضروری عنوان کرد و افزود: عدم اجرای قانون مناسب سازی اماکن و معابر، نشاندهنده حضور نداشتن معلولین در جامعه ی امروز ما در اجتماع و در کنار مردم است. 

لزوم توجه جدی به قانون مناسب سازی معابر

وی تصریح کرد: متاسفانه قانون مناسب سازی معابر و اماکن از سال 83 مصوب شده ولی تاکنون به طور جدی به آن توجه نشده است.

منطقی اضافه کرد: طبق برنامه پنجم توسعه، شهرداری ها ، دستگاه های مرتبط و حتی دهیاری ها نیز موظفند که این قانون را رعایت کنند ولی این قانون چندان جدی گرفته نشده و شرایط در کل کشور چندان ایده آل نیست.

معاون توانبخشی بهزیستی استان نقش شهرداری ها را در مناسب سازی اماکن عمومی بیش از همه دستگاه ها دانست و گفت: شهرداری به دلیل نظارت بر ساخت و ساز اماکن و معابر شهری در اجرای این قانون نقش کلیدی دارند و باید به مناسب سازی اماکن و معابرنیز توجه کنند.

 وی اضافه کرد: شهرداری ها باید از دادن پایان کار و پروانه ساخت به ساختمانهای دارای کاربری عمومی که به این قانون توجه ندارند،خودداری کند،همچنین، مسکن و شهرسازی نیز باید با نظارت بر دستگاه های دولتی به رعایت اصول و استانداردهای مناسب سازی توجه داشته باشد.

معاون توانبخشی بهزیستی استان همچنین، سازمان نظام مهندسی را در اجرای قانون مناسب سازی اماکن عمومی موثر دانست و گفت: سازمان نظام مهندسی از طریق تهیه نقشه و نظارت بر ساخت و سازها در اجرای این قانون نقش آفرین است.

منطقی اظهار داشت: مناسب سازی اماکن عمومی جهت تردد معلولین، امری ضروری است و بواسطه صراحت قانون،عدم توجه به آن قابل پیگیری است.

سازمان بهزیستی متولی و مجری مناسب سازی است

معاون عمرانی استانداری، با بیان این که مناسب سازی از جمله مسائل مهمی است که باید به شکل جدی تر در استان  سمنان پیگیری شود، گفت:  لزوم انجام این امر، اعتقاد درونی در همه افراد، دستگاهها و به خصوص سازمان بهزیستی به عنوان متولی و مجری این امر است و همگان باید خود را در برابر این قوانین و آیین نامه ها مسئول بدانند.

جانفشان افزود: هدفگذاری کاربردی و  اعتقاد افراد عامل نزدیکی به هدف بوده و  این امر جزو باقیات و صالحات است و باعث خشنودی و رضایت خداوند و افراد ذینفع می شود.

وی همچنین خواستار تشکیل کمیته ای متشکل از کارشناسان دفتر فنی استانداری، بهزیستی، بنیاد شهید، مسکن و شهرسازی و شهرداریهای مربوطه در همه شهرها شد و  اظهار داشت : باید این کمیته تا پایان برنامه پنج ساله، با مراجعه در فضاهای عمومی و  معابر کلیه مناطق مناسب سازی نشده را شناسایی کرده تا اقدامات لازم انجام پذیرد.

معلولیت محدودیت نیست

یکی از معلولان ویلچری استان سمنان با اشاره به اینکه معلولیت محدودیت نیست گفت: مسئولان باید به فکر ما معلولان هم باشند چرا که ما همانند دیگران عضویی از جامعه هستیم.

معصومه س با اشاره به اینکه تردد در برخی از اماکن بسیار برای ما معلولان مشکل است اظهار داشت: همین موضوع باعث شده خیلی از کارهای روزانه خود رابه تنهایی قادر به انجام آن نباشیم.

وی  گفت: نبود مناسب سازی اماکن، کمبود امکانات مختص معلولان، مهیا نبودن بستر مناسب برای حضور آنان از قبیل وسایل نقلیه عمومی مناسب سازی شده و عدم امکان استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی برای معلولان سبب شده تا تعداد زیادی از این قشر در جامعه حضور پیدا نکنند.

تامین شرایط زندگی از مهمترین عوامل جذب معلولان در جامعه است

در ادامه یک معلول دیگر افزود: شهرداری نباید به ساختمانی که امر مناسب سازی را رعایت نکرده پایان کار بدهد و دستگاهی که بر خلاف قانون عمل کند، باید جوابگو باشد.

فاطمه خیراللهی  اظهار داشت: با توجه به اینکه اغلب معلولان مشکل جسمی- حرکتی دارند باید جامعه برای حضور آنها مناسب سازی شود.

این شهروند سمنانی تصریح کرد: سازمان ها و دستگاه های اجرایی باید در طراحی و احداث اماکن عمومی، معابر و وسایل خدماتی به گونه ای عمل کنند که جانبازان، معلولان و افراد کم توان نیز همچون افراد عادی بتوانند از آن بهره مند شوند.

به گفته وی تامین شرایط زندگی از مهمترین عوامل جذب معلولان در جامعه و حضور در فعالیت های مختلف است که این مهم تنها از طریق مناسب سازی محیط شهری و اماکن عمومی امکانپذیر خواهد بود.

خیرالهی بیان اینکه افراد معلول نیز در جامعه حقی دارند و باید از فرصت های برابر با سایرین بهره مند باشند گفت: مناسب سازی محیط شهری و اماکن عمومی برای معلولان یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که باید تمامی اقشار جامعه به آن توجه داشته باشند.

گزارشگر: عصمت سالار

کد خبر 1664108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha